lørdag 22. desember 2007

Svenske juletradisjoner...

I år er det svensk jul. Det er ikke helt det samme som norsk. Forskjellene slår begge veier. Maten er annerledes, mer som koldtbord, med juleskinke, "Janssons frestelse", små fete pølser "prinskorv", ribbebiter, sild i mange varianter, kjøttboller og mye mer. Og den samme maten spises til lunch og middag julaften, første juledag og annen juledag. Til frokost serveres bare et utvalg.

Man gir hverandre presenter også, men de heter "julklappar". Historien sier at i gamle dager satt de gavene utenfor døren hos naboen og klappet/banket på døren, for så å begi seg til neste nabo, eller hjem.

Det beste med svenske juletradisjonen er at man til hver gave skriver et lite rim som skal gi mottageren ett hint om innholdet. Det hagler av nødrim og liksomord, men av og til dukker det opp gullkorn. Selv syns jeg dette er julens høydepunkt, endelig har jeg en legitim grunn til å skrive på rim. Det beste er når man i sitt lille dikt ikke avslører innholdet før pakken åpnes, men når den vel er åpnet ser man øyeblikkelig koblingen mellom dikt og present.

Denne julen har jeg tjuvstartet. I bloggeland fant jeg et fortvilet rop om hjelp. Utfordringen var ikke til å motstå og resultatet ble disse to forslagene:

1)
Andras läppar mot din krage?
Främmande fingrar på din mage?

Nej lätt på foten är inte skoj
Använd därför denna fotboj

2)
Några vandrar från hand till hand
Andra flyger från man till man

Dessa är för lätta på foten
Då kan jag bli lite snopen

Smart det kan vara att markera
Redan innan man ska servera


Så kan dere jo gjette hva pakken inneholder...

Ingen kommentarer: