tirsdag 29. januar 2008

Melodi Grand Prix/Melodifestivalen skaper mediestorm

På østsiden av kjølen blåser det i dag en storm i et vannglass. Et av bidragene til årets svenske "melodifestival", som Melodi Grand Prix kalles i Sverige, handler om en heks som ble brent på bålet for 400 år siden. Teksten i sangen omhandler den triste historien om en kvinne som ble beskyldt for å være heks, og derfor brent. Gruppen Nordman har planlagt en symbolsk heksebrenning på scenen. Dette har satt sinnene i kok hos "Kvinnojouren i Kiruna".

På vei til jobben i dag debatterte et medlem i Nordman og en representant fra "Kvinnojouren i Kiruna" dette. Diskusjonen gikk som følger (gjengitt etter hukommelsen):

Nordman (N): "Uten å røpe for mye så kan jeg si at teksten er skrevet av en kvinne og omhandler en 400 år gammel historie om en heks som ble brent. Vi kommer til å bruke pyroteknikk på scenen, siden det er en sentral del i sangen"
Kvinnojouren (KJ): "Jeg syns dette er nedverdigende..."
Programleder (PL): "Hva er det som er nedverdigende?"
KJ: "Ja, det er nedverdigende, jeg kan ikke... det er ikke så lett å sette fingeren på hva som er nedverdigende, men at man i 2008 skal brenne en kvinne på bålet er nedverdigende…"
PL: "Forstår du, Nordman, at man reagerer på dette?"
N: "Nei, sangen handler jo om en kvinne som ble straffet, gjennom å bli brent, etter beskyldninger som ikke var basert på fakta. Det er en tragisk historie og dessverre forekommer sånt fortsatt."
PL: "Hva syns Kvinnojouren om det?"
KJ: "Det er nedverdigende å utnytte dette til et jippo i Melodifestivalen."
N: "Men det er jo for å vise at det var galt at heksen ble brent og at man ikke skal dømme uten å vite..."
KJ: "Uansett er det nedverdigende å utnytte dette som et jippo..."

Med slike forkjempere burde kvinnesaken fosse fram her hos broderfolket. Å uttale seg så skråsikkert om noe en vet så lite om og nekter å ta til seg informasjon om er en prestasjon. Hadde hun hatt et bål i nærheten hadde nok Nordman fått det hett om ørene...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, dette hadde jeg ikke fått med meg. Nordman er et av mine favorittband. Har de vært på scenen ennå?

For en utrolig teit argumentering de brukte mot dem da..! Jeg synes ikke det hørtes mye nedverdigende ut...

Håper Nordman kommer til finalen i Grand Prix, da blir det jo faktisk verdt å se det. :)

Hobbyfilosofen sa...

Hei Lothiane. Følger du ikke med? De kom til "andra chansen" som foregår i Kiruna på lørdag. Nordman skal kjempe mot Androla (Andreas og Carola) i en form for utslagskonkurranse.

Og nedverdigende, nei, det syns jeg ikke det var på lørdag.... sangen handler jo om hvor urettferdig hekseprosessene var. Og det er vel noe vi alle er enige om nå, eller hva?